Geschiedenis

Ontstaan van MoestuinMaarn

Op enig moment kwam er de vraag vanuit de leerlingenraad van OBS De Meent of er een moestuin opgestart kon worden. een enthousiast moestuinteam van ouders diende zich aan, waaronder Els Oomens. Samen zochten we naar de juiste vorm. Wat was haalbaar, waar kon de moestuin gesitueerd worden. Bezoeken aan verschillende schooltuinen werden gemaakt. Gesprekken met de Twee Marken en de gemeente volgden.

 

Wij kregen de mogelijkheid om, op het vroegere pleintje van het Hummelhonk, een moestuin aan te leggen. Eline van der Spek maakte een ontwerp van de moestuinbakken. De gemeente stortte aarde en verschillende sponsoren doneerden struiken en plantjes. Richard Zweekhorst bood aan mee te denken. Als o.a. voorzitter van Maarn Maarsbergen Natuurlijk, tuinhistoricus en op dat moment beheerder van twee grote landgoederen en in het bezit van een flinke smak kennis op het gebied van moestuinen en permacultuur, was hij erg welkom.....

 

 

KLAAR VOOR DE START

We startten in 2014 een moestuin waarin kinderen verantwoordelijk waren voor hun eigen moestuinbak. Door een groot animo was er meer ruimte nodig. We maakten moestuinbakken bij, maar ook toen bleek het verlangen naar; meer ruimte en het delen van gewassen en proces en verantwoordelijkheid. Ik ervaar hoe fijn het is als vriendjes, ouders, grootouders mee komen en het enthousiasme gedeeld wordt, er gedacht wordt buiten de eigen moestuinbak. Nog enthousiaster word ik, en blijkbaar de mensen met mij, dat er gevoeld wordt dat er ruimte is om eigen initiatieven te tonen en een talent in te zetten. Op deze wijze kan ieder zijn/ haar ei kwijt en krijgt ieder echt de ruimte om te zijn. Op dit moment is "De Snoepwinkel" een grote moestuin voor iedereen. Een tuin om samen te komen, te leren van elkaar met elkaar. Een omgeving waarin ieder abstract ( onderwijs) vraagstuk omgezet kan worden naar ervaren, voelen, ontdekken.

 

Oprichter Astrid Dijkshoorn